Wang Panas

Monday, January 24, 2011

Usaha pengurangan pengambilan gula

Apakah usaha yang telah dilakukan oleh Kementerian Kesihatan bagi mendidik rakyat mengurangkan pengambilan gula?

  • Kementerian Kesihatan telah menjalankan beberapa inisiatif bagi mendidik rakyat supaya mengurangkan pengambilan gula. Ini termasuk melalui Kempen Cara Hidup Sihat, bermula pada tahun 1991. Kempen ini diterus dan diperkukuhkan  sehingga kini melalui pelaksanaan Promosi Makan Secara Sihat (Healthy Eating Promotion).
  • Pada tahun 1998, Kempen Kurangkan Gula telah dijalankan secara intensif. Semasa kempen ini, pelbagai aktiviti telah dijalankan. Ini termasuk kempen yang disasarkan kepada gerai makanan dengan menggunakan slogan "1 Mencukupi, Kurang Lebih Baik"; rundingan dengan hotel, restoran, kantin, kedai kopi, pemegang francais dan katerer; serta penyebaran mesej kurangkan gula melalui risalah, poster dan iklan televisyen. Selain daripada itu perundingan dengan industri makanan turut dijalankan. Melalui perundingan ini, industri makanan telah bersetuju untuk mengurangkan kandungan gula dalam produk makanan dan minuman yang mereka keluarkan. Hasilnya, pada hari ini didapati semakin banyak produk yang kurang kandungan gula di pasaran. Usaha ini sedang diteruskan bagi memastikan peningkatan produk sebegini di pasaran.
  • Seiring dengan usaha ini, pelabelan makanan "rendah gula" (low sugar) dan "bebas gula" (sugar free) telah dibenarkan di bawah Peraturan-peraturan Makanan 1985. Mengikut Peraturan-peraturan ini, makanan "rendah gula" adalah makanan yang mengandungi gula tidak melebihi 5 gram per 100 gram atau 2.5 gram per 100 ml. Makanan "bebas gula" pula adalah makanan yang mengandungi gula tidak melebihi 0.5 gram per 100 gram atau 100 ml.  Peraturan-peraturan Makanan 1985 juga mewajibkan pelabelan kandungan gula dalam minuman sedia diminum.
  • Pada tahun 2007, kempen media yang menumpukan kepada promosi makan secara sihat yang dikenali sebagai "5M" telah dijalankan. "Mengurangkan Gula" merupakan salah satu mesej yang disampaikan dalam kempen ini.
  • Usaha lain yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan termasuk menjalankan aktiviti pendidikan melalui media masa dan melalui beberapa setting seperti Pusat Maklumat Pemakanan dan Dapur Sihat Masyarakat yang terdapat di hampir semua negeri. Usaha juga dilakukan bagi mendidik kanak-kanak sekolah melalui program dan aktiviti yang dijalankan bersama Kementerian Pelajaran Malaysia termasuk melalui mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan.
  • Mesej bagi mengurangkan pengambilan gula juga merupakan salah satu komponen utama di dalam Panduan Diet Malaysia.
  • Perkhidmatan runding cara pemakanan juga disediakan di klinik-klinik kesihatan bagi meningkatkan pengetahuan dan kemahiran masyarakat tentang amalan makan secara sihat, termasuk mengurangkan pengambilan gula. Perkhidmatan terus kepada rakyat ini diberikan oleh Pegawai Zat Makanan. Sehingga Mac 2010, 51 jawatan Pegawai Zat telah diwujudkan di klinik-klinik kesihatan untuk tujuan ini. Perkhidmatan ini akan diperkukuhkan dengan menempatkan Pegawai Zat Makanan di semua klinik kesihatan.

Apakah tujuan kempen kurangkan gula 2010?

  • Kempen Kurangkan Gula 2010 merupakan usaha berterusan kerajaan untuk mendidik rakyat tentang kesan pengambilan gula yang berlebihan. Dalam masa yang sama, kempen ini bertujuan menggalakkan pengendali makanan dan industri makanan menyediakan makanan dan minuman yang rendah kandungan gula kepada pengguna. Ini penting bagi menyediakan persekitaran yang menggalakkan rakyat mempraktikkan amalan makan secara sihat.
  • Tujuan jangka panjang kempen ini adalah untuk melahirkan rakyat yang sihat dan sejahtera, supaya dapat menyumbang secara berkesan kepada pembangunan negara.

Kandungan gula tambahan dalam beberapa contoh makanan dan minuman

Kandungan gula dalam beberapa contoh kuih tempatan
Jenis Berat (g) bagi  setiap satu Kandungan gula (g) bagi setiap satu Bilangan sudu teh gula
(1 sudu teh = 5g)
Kuih koci
40-50
10-13
2 ¼
Kuih keria
55-65
10-13
2 ¼
Seri muka
110-120
10-13
2 ¼
Donat
45-55
7-10
1 ¾
Kuih lapis
120-140
5-7
1 ¼
Lepat pisang
65-75
10-13
2 ¼
Puding jagung
70-80
7-10
1 ¾
Bingka ubi kayu
70-90
18-25
4 ¼
Sumber : Panduan Diet Malaysia, 2010

Kandungan gula dalam beberapa contoh  minuman berbungkus
Jenis Isipadu per kotak/ tin/ botol (ml) Kandungan gula (g) per kotak/ tin/ botol Bilangan sudu teh gula
(1 sudu teh = 5g)
Minuman isotonik
240
16
3 ¼
Minuman berkarbonat
240
25
5
Minuman soya
300
28
5 ½  
Minuman teh
240
28
5 ½   
Minuman blackcurrant
300
35
7
Minuman laici
300
33
6 ½  
Minuman teh bunga
300
21
4 ¼
Minuman cincau
300
27
5 ½  
Minuman tenaga
330
59
11 ¾
Sumber : Panel Maklumat Pemakanan pada label minuman berkaitan (Tinjauan Pasaran, Januari 2010)


Pengedaran Gula Domestik dan Industri (Metrik Tan)
bagi Tahun 2004 hingga 2009

Tahun
Pengedaran Gula (Metrik Tan)
Domestik
Industri
2004
651,973.12
306,895.34
2005
701,172.96
326,333.16
2006
735,114.06
358,310.44
2007
753,219.61
386,225.04
2008
787,700.03
397,745.12
2009
806,381.88
474,801.16
Sumber: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, 2010
7 Langkah bijak mengurangkan gula
  1. Minum air kosong bagi menggantikan minuman manis seperti air berkarbonat, air sirap dan kordial.
  2. Hadkan gula, susu pekat manis, susu isian pekat manis dan krimer manis kepada 1 sudu teh sahaja untuk setiap cawan minuman.
  3. Elak menambah gula dalam masakan. Sediakan kuih dan kek yang rendah kandungan gula.
  4. Elakkan makanan dan minuman bergula di antara hidangan utama dan sebelum waktu tidur.
  5. Makan buah sebagai pencuci mulut bagi menggantikan makanan bergula seperti kuih, kek dan bubur.
  6. Baca label dan elakkan produk yang menyenaraikan gula di bahagian awal senarai ramuan.
  7. Pilih produk berlabel "rendah gula" dan "bebas gula".
SUMBER ARTIKEL

No comments:

Post a Comment