Wang Panas

Sunday, January 16, 2011

Pengurusan Pemakanan Untuk Pesakit Diabetis Mellitus

Pengenalan

Objektif pengurusan pemakanan;
  • Untuk mengekalkan paras gula pada tahap yang normal
  • Untuk mengurangkan paras kolesterol dalam darah
  • Untuk mengelakkan komplikasi diabetis
Terdapat tiga kumpulan makanan dalam pengurusan pemakanan untuk pesakit diabetis mellitus:

Kumpulan 1 : Makanan yang perlu dielakkan

  • Semua jenis gula: gula putih, gula perang, gula melaka, gula batu, madu
  • Minuman manis: minuman berkarbonat / bergas, kordial, sirap
  • Sapuan : jem, kaya, marmalad (jem limau)
  • Gula-gula, kuih manis, kek, coklat.
  • Ais krim, susu pekat manis, dadih/yogurt manis, lassi manis.
  • Pencuci mulut : buah dalam tin yang ditambah sirap, agar-agar, jeli.

Kumpulan 2 : Makanan yang diambil mengikut sukatan

Item Makanan
Bijirin dan hasil bijirin
  • Nasi
  • Roti/ biskut/ kuih yang tidak manis
  • Pasta/ makaroni/ spageti
  • Mee / Mee Hoon/ Kuew Teow / Laksa
  • Capati / Roti Canai / Tosai
  • Ubi kentang/ ubi kayu/ keladi/ keledek
Kekacang
  • Kacang tanah, Kacang hijau, Kacang merah, Kacang soya, Dhal
Susu dan hasil susu
  • Susu segar
  • Susu penuh krim
  • Susu rendah lemak
  • Susu tanpa lemak
  • Susu sejat
  • Low Fat Yogurt
  • Keju
Buah-buahan
  • Epal / limau / lai/ pir
  • Pisang
  • Mangga / belimbing
  • Langsat / longan/ anggur
  • Rambutan/ laici
  • Betik / nenas / tembikai
  • Nangka / Cempedak

Kumpulan 3: Makanan yang boleh diambil secara bebas

  • Semua jenis sayur-sayuran: bayam, pasli, kalian, kobis, sawi, terung, kacang panjang, tomato, timun dan lain-lain. Sayur-sayuran berkanji seperti lobak merah,lobak putih, labu, boleh diambil mengikut sukatan.
  • Semua minuman tanpa gula : teh Cina, air kosong, barli tanpa gula, kopi dan teh tanpa gula.
  • Rempah-ratus dan herba : serbuk cili, serbuk kari, kayu manis, bunga cengkih, ketumbar, halia,serai, jintan, lada hitam, asam jawa , kunyit.
  • Semua daging tanpa lemak, ayam tanpa kulit dan lemak, tauhu, telur (2-3 biji / minggu), ikan, ikan bilis tanpa kepala dan perut. Makanan ini tidak akan meningkatkan paras gula tetapi boleh mempengaruhi paras kolesterol dan tekanan darah seseorang jika diambil secara berlebihan. 
SUMBER ARTIKEL

No comments:

Post a Comment